Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Sneadr & Mamba Negra

4W3A5923k

Samen met fotograaf Rene Bradwollf ging ik afgelopen zaterdagmiddag naar Café Bluff in Heerlen. Daar hadden we een afspraak met Sneadr & Mamba Negra. Een duo dat een half jaar geleden begon met Project S. Diezelfde avond werd de digitale release van hun EP gevierd.

Wie zijn jullie, wie is Sneadr en wie is Mamba Negra?
Sneadr: ‘Ik ben Sander Beijer. 23 jaar uit Heerlen. Als je Sander een beetje door elkaar husselt dan krijg je Sneadr. Elf jaar geleden ben ik begonnen met breakdance. Dat was altijd mijn ding/passie. Onze dansgroep was uiteindelijk een beetje uitgestorven maar ik ging wel nog veel om met de jongens van Het Verzet, begon daar een beetje muziek mee te maken en zo is het eigenlijk een jaar of zes geleden begonnen. Misschien dat door breakdance mijn muzikaliteit is geboren?’ Mamba Negra: ‘Ja daar heb jij wel je ritmegevoel geleerd denk ik.’
Mamba Negra: ‘Ik ben Jorge Theizen, 36 jaar en uit Heerlen. Ik ben al een tijdje bezig met het maken van muziek. Een jaar of 15, maar echt serieus een jaar of 10. Ooit op school begonnen, zoals veel wel kennen met de blokfluit. Vanaf die tijd ontdekte ik mijn passie voor muziek. Verder op ontdekking en een tijdje gitaar gespeeld. Maar uiteindelijk bleek drummen toch echt mijn ding te zijn en ben ik daar serieus mee verder gegaan.’

Wat bracht jullie samen?
Sander: ‘Jorge en ik zijn al een hele tijd vrienden. We zijn met dit project zo’n vijf maanden geleden begonnen. Vlak na het Reggae Geel-festival. We zaten nog zo lekker in die zomer-vibe. Eigenlijk is dat gekomen door jamsessies in de repetitieruimte van Jorge. Daar zaten we vaker met vrienden, gewoon lekker te jammen. Dan kwam bijvoorbeeld Luc Luisterwaar langs met zijn elektronische muziek of Julius, de voormalige bassist van Short Phusion. Er bleef één nummer hangen, dat kwam elke week terug tijdens het jammen. Dat was het reggaenummer “The Green Breez”. Lucas Houben (Ell-Matic, Het Verzet – red.) kwam ook regelmatig langs en vond dat we daar iets mee moesten doen! Blabber (Het Verzet en Da Shogunz – red.) kwam er ook bij en zo zijn we begonnen. Natuurlijk wilden wij met hen samenwerken. Daar stonden we meteen om te springen. We zijn met z’n allen de studio in gedoken en Project S werd geboren. Het begon met die track. Maar dat werden er meer. Niet met het oog op het maken van een EP. We wilde alleen muziek maken voor het plezier en om de vibe waar we in zaten.’

4W3A5859k

Omschrijf jullie muziekstijl eens?
Sander: ‘Pfoeh, dat is een moeilijke vraag. Haha, ik denk dat dit de moeilijkste vraag van het interview is.’
Jorge: ‘We zijn door reggae beïnvloed maar ons in een hokje stoppen is niet te doen. We hebben meer invloeden dan alleen reggae.’
Sander: ‘Het zijn eigenlijk drie genres door elkaar, omdat we alle twee andere muzikale achtergronden hebben. Het is niet zo dat we persé alleen maar reggae willen maken’
Jorge: ‘Het heeft gewoon met Reggae Geel te maken. Wij zijn hier met onze vriendengroep geweest en ja die vibe, daar zaten we gewoon nog in.’

Wat willen jullie naar buiten brengen met jullie muziek? Ik vraag dit omdat één nummer politiek gericht is.
Sander: ‘Het is niet zozeer dat wíj iets naar buiten willen brengen maar vanuit de MC’s is dat een ander verhaal. Dat nummer is geschreven door DOOP. Dat heeft ie ook heel snel gedaan; hij is drie uurtjes de studio in gedoken en de tekst was er. DOOP schrijft niks waar hij niet zelf voor staat. En wij staan achter hem. Voor ons is het belangrijker dat het vooral écht is. Geen auto-tune, geen samples, allemaal écht werk. Met echte instrumenten, inclusief rap en zang.’ Jorge: ‘De boodschap is vooral plezier maken in hetgeen je doet.’

Jullie hebben in het voorprogramma gestaan van Knarsetand in Poppodium Nieuwe Nor. Hoe was dat?
Beiden: ‘Ja dat was te gek!’
Sander: ‘Dat ging ook heel snel. We hadden de promo online gezet en paar dagen daarna kregen we bericht met de vraag of we het voorprogramma wilden doen.’

4W3A5871k

Hebben jullie feedback gekregen van Knarsetand en het publiek?
Sander: ‘De reacties waren allemaal positief. Ik denk dat we zelf het meest kritisch waren. Er waren een hoop punten waarvan we vonden dat het beter kon.’
Jorge: ‘Ja dat klopt. Het optreden en het voorprogramma mogen doen was sowieso een leuke ervaring en we hebben het heel erg naar onze zin gehad. Maar tevreden was ik niet, haha. We willen dan wel plezier hebben en dat is ook ons uitgangspunt. Maar we willen ook graag kwaliteit leveren.’

We zijn hier in café Bluff. Waarom hier?
Sander: ‘Waar anders? Bluff is gewoon de plek waar we altijd zijn. Dit is de plek waar we elke week hangen. De plek waar we creatieve ideeën opdoen en collega-muzikanten en vrienden zien.’
Jorge: ‘Dit is mijn stamkroeg. Dit is de plek waar mijn vrienden zijn. Hier is waar we de kans en stimulatie krijgen om ons te ontwikkelen. Marcel (eigenaar Café Bluff – red.) geeft ons muzikanten een plek om op te treden. Om onszelf te zijn. Daarom wilden we dit graag hier doen.

Er deden ook veel andere lokale artiesten mee aan jullie EP. Vertel eens hoe dat is gegaan?
Sander: ‘Dat ging eigenlijk heel spontaan en makkelijk. We hebben gewoon binnen ons netwerk een aantal muzikanten gevraagd en getriggerd om mee te doen. Iedereen was er wel voor in en dat creëerde binding en inspiratie. Zoals het wel vaker gaat hier in Heerlen. Nathan, Rawberry, Ellmatic, DOOP, Astronout en Blabber. Eigenlijk het hele Verzet op Marvel na. Maar dat had alleen met tijdsdruk te maken, anders was hij er ook bij geweest. Het is tijdens de jams begonnen, dat hebben we laten horen aan vrienden en zo ontstond de samenwerking met nog meer muzikanten zoals Saxofonist: Jimmy Jazz van Phunk Transplant, bassist Wootski van Povereign en Bastiaan, de gitarist van Mescaliner.’

4W3A5914k

Wat is jullie doel/plan na de release?
Sander: Ons doel? Euh… eigenlijk is er geen doel. Project S is een spontaan muzikaal project. Puur ontstaan uit de drang naar muziek maken samen met vrienden die dezelfde visie delen. Wij vinden het leuk om creatief te zijn. Bijvoorbeeld aanstaande maandag komt er een video uit met Nathan. Gemaakt door Jeremy. En dan zijn er nog plannen voor een video van de eerste track op de EP. Vinden we gewoon leuk om te doen.’
Sander: ‘Nu is het Sneadr & Mambra Negra. Laatst was het Sneadr & Rawberry. Wat ik hiermee wil zeggen is dat we geen band zijn. We werken nu samen en wie weet nog veel meer in de toekomst. Maar echt met een plan of doel? Nee. Wij willen alleen muziek maken. Dus we zien wel wat de toekomst brengt. En als we mogen optreden, dan vinden we dat ontzettend leuk en zullen we dit ook zeker doen. Maar muziek maken met vrienden en nieuwe projecten ontwikkelen blijft ons ding. Afzonderlijk of samen.’

Hebben jullie nog meer optredens gepland?
Jorge: Jaaa! Wat we ontzettend vet vinden is het voorprogramma van Brain Damage in de Oefenbunker in Landgraaf. 11 April volgend jaar. Duurt alleen nog een aantal maanden, dus misschien daarvoor ook nog iets… We zien het wel.’
Sander: Vorig jaar sloot Brain Damage het Reggae Geel-festival. Nu mogen wij het voorprogramma doen. Daar hebben we dus best wel zin in.

Wat is de magie van Parkstad?
Jorge: ‘Ik denk de samenwerking en de originaliteit. Dat mensen “buiten de box” durven te denken.’
Sander: ‘Iedereen laat elkaar hier in zijn waarde. Neem DOOP. Iedereen kent hem van Het Verzet maar nu is hij heel wat anders aan het doen, onder anderen met Subp Yao: DOOP vs Subp Yao. Hier in Heerlen staan we allemaal achter elkaar. Nu deed DOOP met ons mee. En later komt er misschien weer wat anders. Ik denk dat dit de grootste kracht en magie is van Heerlen.’
Jorge: ‘Ik denk inderdaad het onderlinge respect hier een grote rol speelt. We kunnen hier allemaal met elkaar opschieten. Het maakt ook niet uit welk genre. Of je nu hardcore speelt of metal of grime of hiphop of soul of reggae… Iedereen helpt elkaar en heeft maar één doel: genieten en creëren.’
Sander: ‘De meeste muzikanten hier in en rondom Parkstad kennen elkaar. Het is hier niet zo groot als in de Randstad. Er is een hoge gun-factor en we zien elkaar niet als concurrenten.’
René Bradwolff: ‘Mensen zijn hier doeners. Als er hier iets niet is, dan word dat gewoon georganiseerd. In Parkstad lopen heel veel creatief denkende mensen rond die graag bezig blijven. Samen met elkaar muziek maken, feesten organiseren, concepten en projecten ontwikkelen. Niet klagen, maar doen. Dat vind ik de kracht en magie van Parkstad.’

4W3A5898k

Hebben jullie een inspiratiebron of idool/held?
Sander: ‘Echt een held heb ik niet maar er wel iemand waardoor ik besloot mijn MPC te kopen en muziek te gaan maken als producer. En dat is Damu the Fudgemunk. Door hem werd ik geïnspireerd en besloot ik ervoor te gaan.’
Jorge: Mijn inspiratiebron is lastig te noemen. Ik heb natuurlijk net als velen, als kind geluisterd naar muziek zoals Micheal Jackson. Daar is mijn muzieksmaak begonnen. Later inspireerden Terry Bozzio, Tim Alexander en Dimebag Vinnie mij om te gaan drummen. En hoe gek het ook klinkt, maar Metallica is voor mij ook een hele grote inspiratiebron geweest. En dan met name hun denk- en handelswijze. Gewoon doen waar je zin in hebt en wat je zelf wil. Groot geworden door klein te blijven. Niet meegaan in de commerciële denkwijze van de muziekindustrie.’

Willen jullie zelf nog iets kwijt?
Sander & Jorge: ‘Ja, we willen iedereen bedanken die met ons mee heeft gewerkt aan deze EP.’

Later ga ik samen met René terug naar Café Bluff voor de release-show. Ik zie inderdaad een hoop creatieve vrienden samen plezier én muziek maken. Voor mij persoonlijk springt Rawberry eruit. Damn wat een stem. En het woord ‘magie’ blijft de hele avond in mijn hoofd hangen. Dít is ook de magie van hier. Wij zijn misschien vergeleken met de Randstad een minder commercieel aantrekkelijke stad, de creativiteit en inspiratiebronnen liggen hier voor het oprapen. Ik verheug me dan ook op een van de volgende projecten van creatief Parkstad.

Check de EP van Project S op Bandcamp.

 

Article by Lidia Carreno

Lidia Carreno Nieuwsgierig naar veel. Groot muziekliefhebber. Houdt van expressieve, creatieve mensen en situaties. Verbetert graag de wereld. Schrijft gevoelig met een ouderwetse pen. Cynisme is een manier van overleven. Liefde zie je overal! Keep on Rocking in a free world. Read 28 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud