Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Think pink… De Pinkpop perspresentatie

jan smeets

Het is alweer 16 jaar geleden dat ik voor het laatst de perspresentatie van Pinkpop bijwoonde. Er is in die tijd natuurlijk veel veranderd, echter een ding blijft ongewijzigd en dat is de kritiek op de programmering. Foto’s: Buro Pinkpop.

Nu maak ik dat laatste al veel langer mee. In al die tijd dat ik voor Pinkpop werkzaam was, is dat de enige constante factor geweest en heeft het er nagenoeg nooit aan bijgedragen dat het festival de publieke belangstelling massaal verloor. En laten we eerlijk zijn; PinkPOP is een POPfestival. De discussie over wat POPmuziek nu inhoudt, daar breken de critici zich al sinds het bestaan van het woord het hoofd over. Grappig is ook dat alle kritiek dan naar het hoofd van Jan Smeets (‘Ome Jan’) wordt geslingerd. Dan wil ik toch wel even voor mijn oude werkgever in de bres springen. De programmeringscommissie richt zich, al dan niet beïnvloed door MOJO of 3FM, uiteraard op de massa. Het is immers van belang dat zoveel mogelijk mensen het festival zullen bezoeken, van jong tot oud,  een mix van het Nederlandse muzikaal minnend publiek. Pinkpop is al decennia geen trendsettend festival meer. De laatste keer was in 1996, alleen al vanwege de hoeveelheid bands die later een mega status bereikte. Ook daar zullen natuurlijk velen het niet met me eens zijn, maar ach… fuck it.

affiche1996Terugkomend op de perspresentatie. Ik ga hier niet de gehele line-up benoemen, die wordt inmiddels al op vele fora besproken en uitgelicht. Ik wil ik het even hebben over de ontwikkeling die deze presentatie door de jaren heen heeft meegemaakt. In de tijd dat ik deze regelmatig meemaakte stonden er nog stoelen in de zaal, was het overgrote deel daarvan uitsluitend bezet met kritische journalisten, werd er niet getwitterd en was er maar weinig van de programmering vooraf gelekt. De presentatie was nog in handen van cabaretier Dolf Janssen en het geheel duurde nog geen anderhalf uur.
Gisteren stond er naast bloggers en journalisten vooral jong publiek voor de ingang en waren, eenmaal binnen, beide balkons merendeels gevuld met fans van de optredende artiesten. Persoonlijk vond ik het veel weg hebben van een showcase, aangevuld met een overzicht van Pinkpop 2014 en natuurlijk de bekendmaking van de line-up voor 2015.
Limburgse journalisten uiten tot op heden kritiek op het feit dat Smeets nog steeds kiest voor het Amsterdamse Paradiso. Ik ben het in ieder geval helemaal eens met deze keuze. Pinkpop is al jaren onze provincie ontstegen. Het is een nationaal gebeuren dat populariteit geniet tot over onze landsgrenzen. Dat verdient dus minimaal de ambiance van de mooiste poptempel die ons land rijk is.

Ook redelijk nieuw is de ‘Jan Smeets Award’ die woensdag voor de vierde keer werd uitgereikt door Mister Pinkpop himself. Dit jaar kwam die eer dik verdiend toe aan de landelijke Kunstbende-organisatie. Kunstbende is dé landelijke wedstrijd voor jong, creatief talent tussen de 13 en 18 jaar en viert in 2015 haar 25e verjaardag. Jongeren kunnen deelnemen in acht verschillende kunstdisciplines, te weten: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater.
“Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.” Aldus Jan Smeets. “Kunstbende biedt al 25 jaar een podium aan jong, creatief talent tussen de 13 en 18 jaar oud. Daarnaast zijn ze continu bezig met talentontwikkeling door het organiseren van open podia, workshops en masterclasses. Op deze manier krijgen jongeren op een laagdrempelige manier de kans om zichzelf te ontplooien tot ware (pop)artiesten.”
Met de Award is een geldprijs van € 20.000,- gemoeid, die voor een nieuw reizend podium voor een landelijke Zomertour gebruikt zal worden. “Een investering in jongeren is een investering in de toekomst. Om ergens te kunnen komen is het belangrijk dat je als jong talent vlieguren maakt op een podium voor echt publiek. Deze prijs biedt Kunstbende de kans om met een mobiel podium de festivals langs te gaan en zo een nog grotere groep op weg te helpen in de eerste stappen van hun carrière.” Aldus Marjolein Rietveld namens Kunstbende. Ik ben het hier als aankomende ‘hippie opa’ natuurlijk roerend mee eens…

pinkpop2015

Dan toch nog even terug naar het programma: Van de geplande 55 acts zijn er woensdag 42 aangekondigd. De namen zijn uiteraard te vinden op de website van Pinkpop en worden besproken op diverse fora. De ontbrekende dertien namen worden dus nog bekend gemaakt. Daartussen bevinden zich inofficieel Angus & Julia Stone, Twin Atlantic en Lonely The Brave. Ook James Bay staat volgens Jan Smeets “hoog op de lijst.” Ongeacht wat ik persoonlijk vind van al deze namen, dat doet immers niet ter zake, wens ik iedereen die zaterdag of later een kaartje koopt een geweldig festival toe.

Geniet en vooral niet met mate!

Pinkpop 2015 vindt op 12, 13 en 14 juni plaats op Megaland in Landgraaf. Meer info op pinkpop.nl. De voorverkoop start morgen via Ticketmaster en bij (onder anderen) Satisfaction Records Heerlen, VVV Landgraaf en VVV Heerlen. Meer informatie over Kunstbende is te vinden op kunstbende.nl.

Article by Sjon Mobers

Sjon Mobers Sjon Mobers aka King Mobe, vormgever, plaatjes draaier, presentator, (be)denker en vooral kunstige nar, onafhankelijk grillig van binnen, warm naar buiten... Read 12 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud