Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Maankwartier

MAANKWARTIER-57
Het Maankwartier is een project van Weller Vastgoed Ontwikkeling, de gemeente Heerlen, Bouwontwikkeling Jongen en NS station maar Maankwartier is vooral het project van Michel Huisman, kunstenaar en uitvinder en in 2002 gestart met het bedenken van dit ambitieuze Heerlens project dat Zuid (Stationsplein) met Noord (Spoorsingel) moet gaan verbinden. Sinds 2012 wordt er gebouwd aan dit project en al lijkt het al jaren een bouwput, afgelopen zaterdag tijdens een rondleiding onder leiding van Michel zelf bleek dat er toch ook al heel veel gedaan is.

Als eerste is destijds het busstation aangepakt en dat is volgens Michel, mede dankzij de blauwe regen die als een waterval over de overkapping stroomt, een van de mooiste van Europa. Daar valt over te twisten maar het zette meteen de toon van de rondleiding. Want Michel is trots op Heerlen en trots op het Maankwartier en liet meermalen weten dat wij Heerlenaren eens wat meer lef moeten tonen. Want zelfs tot in China toe zijn ze jaloers als ze zien wat hier uit de grond gestampt wordt.

MAANKWARTIER-37A

We werden verder nog rondgeleid door de grote ruimte waar over een tijdje een Jumbo XL moet herrijzen. In de Jumbo zag je ook al de eerste contouren van de zogenaamde Heliostaat. Een 50 meter hoge toren waarmee zonlicht wordt opgevangen en mee geprojecteerd wordt op het park (oftewel het Maanplein) dat tussen het station en de appartementen aan de Noordzijde komt te liggen. Een park dat volgens de kunstenaar een apart stukje stad in Heerlen is. Het meest gevorderd zijn de gebouwen waar het nieuwe Stadskantoor en de UWV zich gaat vestigen. Daar zijn de gevels al klaar en zitten de ramen al in de gebouwen.

De verbinding tussen Noord en Zuid wordt gevormd door de Plaat, een grote lege ruimte die boven het station ligt. Deze ruimte blijft grotendeels leeg al worden er aan de zijkant wel winkeltjes gevestigd. Maar Huisman gaf duidelijk aan dat het Maankwartier géén winkelcentrum is, het is een stukje voortzetting van de stad en moet deze weer nieuw allure geven!

Hoe betrokken Michel bij de bouw is, bleek duidelijk uit een opmerking die hij maakte richting projectleider Infra (Jo Heuts) toen we bij de gebouwen van het Stadskantoor en het UWV stonden. Er staken kabels uit de muren die er volgens Michel niet hadden moeten zitten. Ik denk dat de projectleider maandag even navraag moet gaan doen want aan het einde van de rondleiding hadden de heren het er nog steeds over. Overigens is het oorspronkelijke plan van Michel weliswaar op 36 punten aangepast, de essentie is gebleven en dat is blijkbaar erg bijzonder bij zulke grote bouwprojecten.

MAANKWARTIER-73

Wat je ook van het Maankwartier mag denken, of het wel of niet levensvatbaar is of dat het te groot is voor een stad als Heerlen, als je Michel’s enthousiasme tijdens de rondleiding hoorde en hoe zicht- en hoorbaar hij in zijn nopjes is met alle mooie, bijzondere details die het Maankwartier straks gaat bevatten, dan kun je alleen maar hopen dat het een succes wordt.

Voor de geïnteresseerden; zaterdag 13 juni is de Dag van de Bouw, dan kun je het Maankwartier ook zonder afspraak bezoeken.

De foto’s van Anita Hondong zijn gemaakt tijdens een rondleiding in maart. Via Facebook doet zij geregeld verslag van de vorderingen.

Article by Danielle Quadakkers

fontys / onderwijs / consultant / hardlopen / roda jc / muziek / heerlen Read 54 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud