Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Cultura Nova: Jongens van toen

“Waar eindigt de grond van jouw (voor)ouders en begint die van jou?”

laagland1We melden ons aan op een schoolplein. Een mevrouw deelt ons in troepen. Troep A, B of C. Als iedereen present is worden we meegenomen naar de andere kant van het plein. Daar melden we ons bij de dames die een bordje vasthouden met de voor ieder betreffende troepenletter. Vervolgens komt er een prachtig ouderwets autootje het plein opgereden. De directeur van de school en twee leraren stappen uit. Er wordt een welkomstwoord gegeven. We zijn gearriveerd bij ons nieuwe avontuur, we starten op de Ondergrondse Vakschool (O.V.S.).

Iedere Limburger kent de verhalen van opa of een ander familielid dat vroeger ondergronds heeft gewerkt. Dat zijn onze roots, onze wortels die gegraven zijn in stoffige gangen. Menigeen kent nu nog zelfs de lp ‘ Witste nog koempel’ uit zijn hoofd. We herinneren ons de trots, de kameraadschap, maar ook hoe zwaar het werk was en zeer zeker niet zonder gevaar. Van heinde en verre zijn er mensen richting Limburg gekomen om hier te werken. En ook dat werkt nog steeds door. De sluiting van de mijnen is lange tijd een soort doodsteek voor onze streek geweest.

laagland3De dames met de bordjes nemen ons mee de school in. Vervolgens worden we meegesleept in een tour door de School. We maken letterlijk aan den lijve mee hoe het was om dit onderwijs te volgen. Wat de jongens en meisjes meemaakten. We zien lief en leed. Hoe belangrijk de kerk was en hoe verweven met de mijnen. We zien jong en oud. We leven het leven mee, met een lach en een traan. Voor de niet Limburgers, of de mensen die niemand uit de mijnen gekend hebben, is het wellicht iets moeilijker te begrijpen. Die zien niet meteen dat er mannen staan te “poekelen”.  Maar hoewel er een aantal zaken niet wordt uitgelegd, wordt het prachtig verbeeld. En in de filmzaal waarbij oud koempels aan het woord komen, wordt wel goed uitgelegd hoe het eraan toe ging.

Ik wil nog niet teveel verklappen. Je moet namelijk gewoon zelf gaan kijken. Zien hoe de jongeren en ouderen van het Arcus College, Grotius College en theater Karroesel met verve hun rol spelen. Hoe zij je echt laten voelen hoe het was. Laat je meenemen in een reis door de tijd met een voorstelling die je nog lang zal heugen.

Nog een laatste chapeau aan Lotte Lohrenge, de regiseur van de voorstelling. Zij is trouwens één van de dames die met een bordje voorop loopt.

Onze Jongens van Toen van Het Laagland wordt, in het kader van Cultura Nova, nog van vrijdag 4  t/m zondag 6 september opgevoerd in het Arcus College aan de Groene Boord. De voorstelling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn (veel trappen). De gebruikte foto’s zijn afkomstig van demijnen.nl, waarvoor dank.

cn2015_25jaar_fc-1mb-1

 

 

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud