Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Parkcity Live (1): Greatest hits en picknickdekens

publiek7
De zesde editie van Parkcity Live was er een volgens het bekende stramien: grote namen en laagdrempelig met voldoende randanimatie en vermaak om er voor jong en oud een groot feest van te maken. Toch was er dit jaar ook stevige kritiek.
Foto’s: Anita Hondong

Volgens Bløf-zanger Paskal Jakobsen zijn er zaterdag 17.000 bezoekers aanwezig. Dat blijken er uiteindelijk 4.500 minder te zijn maar op basis van de file bij de entree zou het kunnen kloppen. Sommige bezoekers staan een uur in de rij om het festivalterrein aan de Bekkerweg te betreden. Eenmaal binnen is het ook dringen geblazen en zijn de klachten niet van de lucht. Heeft het festival zich een te grote broek aangemeten? Of moet het paal en perk stellen aan de picknickdekenterreur? Die zorgt er namelijk voor dat het grootste gedeelte voor de mainstage wordt geoccupeerd door complete families die niemand in hun territorium tolereren, en al helemaal niet als hun kroost er ligt te slapen.

KovacsKovacs

Het gevolg: opstoppingen, onbereikbare toiletten, ergernis over en weer en lauwe reacties bij de meeste bands. Zo krijgt een publieksfavoriet als Kovacs ondanks haar puike show het publiek niet in beweging. Zelfs Lucas Hamming, die in Heerlen al meermaals voor spektakel zorgde, moet keihard knokken voor een, op basis van zijn prestatie, schamele beloning.

Parkcity Live profileert zich graag als festival voor iedereen en mikt daarbij op mensen die doorgaans geen festivals bezoeken. Veelal gezinnen voor wie het muzikale aanbod duidelijk bijzaak is. Daar is op zich weinig mis mee maar zodra de ruimte te krap wordt blijkt het te botsen met de bezoekers wiens prioriteit wél bij de muziek ligt. “Park City Live is een grote braderie waar óók een podium met artiesten staat” laat een geërgerde bezoeker zich ontvallen. “Het lijkt wel één grote speeltuin” roept een ander. Ook de term “André Rieu-publiek” valt meer dan eens. Oei.

LukashammingLucas Hamming

Toch laat dit alles onverlet dat het overgrote deel van de bezoekers zich uitstekend amuseert. Er is dan ook genoeg te doen op de sfeervolle locatie. Er is een chill area, een grote diversiteit aan foodtrucks, een tent voor de danceliefhebbers, een disco-hoek en voldoende vermaak voor de jongste bezoekers. Met name de Cultuurstage van Lex Nelissen blijkt andermaal een voltreffer. Met regionale artiesten en amateurbandjes van uiteenlopende pluimage maar ook een vuurspuwer, slangenbezweerder, drag queens en oude soulplaatjes. En Demi-Sec, het Heerlense koldertrio dat twee dagen achtereen voor de meest onstuimige taferelen van het festival zorgt.

Ondertussen passeert op de mainstage de volledige eredivisie van de Nederpop. Stuk voor stuk met voldoende meezinghits in huis om de bezoekers even te doen opveren van hun dekentje of om op gepaste afstand op mee te wiegen. Herkenbaarheid is troef. De halfbakken versie van het Engelse UB40 past dan ook naadloos in dat plaatje met een voorspelbare greatest hits show die braaf tot een goed einde wordt gebracht zonder ook maar een moment te vlammen. Een bekend fenomeen op Parkcity Live waar je eigenlijk nooit een slechte show ziet maar aan de andere kant ook zelden wordt verrast of recht in het hart wordt getroffen.

ub40UB40

Gelukkig kent het festival met Indian Askin en Jett Rebel twee vreemde eenden in de bijt. De eerste met messcherpe, soms zelfs punky, compromisloze psychedelische rock. De tweede schiet zoals altijd op eigenzinnige wijze diverse kanten op; van rock naar soul naar pop en terug. En het belangrijkste: beide bands musiceren met hart en ziel.

Parkcity Live is ondanks alles een prima en uiterst gezellig festival dat een duidelijke keuze maakt voor de grote massa op het veilige midden van de weg. Gezien de grote namen in de line-up en de enorme run op tickets (het tweedaagse festival was met 25.000 bezoekers stijf uitverkocht) slaagt het daar uitstekend in. Een gevolg daarvan is wél dat het doorgewinterde festivalpubliek zich er steeds minder thuisvoelt, hetgeen ten koste gaat van de unieke festivalsfeer waarvoor mensen doorgaans voor te veel geld twee dagen lang bier uit slappe plastic bekers willen drinken.

JettrebelJett Rebel

Park City Live wil, nu de grens van de groei is bereikt, graag doorgroeien naar drie dagen en is daarover in gesprek met de gemeente. Misschien biedt dat ruimte om te luisteren naar de kritiek en de extra tijd in te vullen met een scherpere programmering om zo ook de traditionele concertbezoekers binnen te houden.

Wat mij betreft mag daar dan meteen een verbod op picknickdekens tot 50 meter voor het hoofdpodium bij.

Parkcity Live vond op 16 en 17 juli jl. plaats in het Bekkerveld te Heerlen met o.a. Kensington, Bløf, UB40, Racoon, Jett Rebel, Kovacs en Typhoon. De zevende editie zal plaatsvinden op 8 en 9 juli 2017.

lexcultuur

publiek1

Publiek2

publiek4

Publiek3

publiek6

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud