Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Jeremiah Martens: “Er is behoefte aan verbinding”

Parkstad Popstad is niet alleen Heerlen en Landgraaf. Er is ook Kerkrade, waar op dit moment veel valt te beleven op muziekgebied. Ik ga in gesprek met Jeremiah Martens van Stichting Popmuziek Parkstad. Jeremiah is 30 jaar, drummer, organiseert concerten, festivals en scout daarvoor bands. We worden warm en welkom binnengelaten in café De Wieëtsjaf. Na het brengen van wat drankjes en een korte kennismaking beginnen we aan het interview.

Sinds 2012 organiseert Jeremiah elke eerste donderdag van de maand een jamsessie in café de Wieëtsjaf op de markt in Kerkrade. Kort geleden hadden zij een XL-editie. Dit was het 50e (jubileum) event. De beste bands van de afgelopen jaren hebben hier opgetreden.

Jeremiah MartensJeremiah Martens (foto: Katharina Sogeler)

Zijn de bands alleen uit Parkstad afkomstig of komen ze ook van verder?
“Het merendeel komt uit Parkstad. De bedoeling is vooral om de bands te laten shinen. We hebben zo ontzettend veel muzikanten met talent hier. Ik vind het te gek om deze bands een podium te bieden. De kroegbaas van De Wieëtsjaf, Micha Winkens, geeft mij de vrije hand om dit te hier neer te zetten. Ook te gek! Soms hebben we open jamsessies en dan komen er zelfs bands van overzee. Zoals uit Brazilië of Engeland. Maar bijvoorbeeld ook uit Maastricht of verder Nederland in.”

Hoe promoot je dit?
“Bijna 90% van de promotie voor de jamsessies gaat via Facebook. Voor ons werkt dit heel goed hebben we gemerkt. De jeugd zit hier dagelijks op en ziet dit vrij snel. Dat gaat echt super makkelijk. Inmiddels hoef ik geen band meer te benaderen of te zoeken. Iedere dag melden zich bands om te mogen spelen. Binnenkort hebben we een evaluatie en gaan we ons richten op meer mediakanalen.”

“Visueel doen we ook allerlei dingen. Zo hadden we laatst, op verzoek van de klanten, een eerbetoon aan David Bowie, vanwege zijn recente overlijden. Toen heeft kunstenaar William Körver een schilderij gemaakt van Bowie dat we tijdens de avond tentoonstelden. Dat was fenomenaal. Of, zoals de maand erna, de Twenty Seven Club-jam. Dat was de muziek van Jim Morrison, Jimi Hendrix, Amy Winehouse, Janis Joplin enzovoorts. Toen hebben we een Rockstar Heaven geknutseld en opgehangen. Daarnaast hadden we nog videobeelden. Dit soort dingen wordt door de mensen hier gedragen. We maken er altijd iets heel leuks van met de mensen uit de buurt.”

Het klinkt echt gezellig…
“Ja dat is het ook.”

 Hoe is de muziekcultuur in Kerkrade?
“Als ik kijk naar een aantal jaren terug was het qua popmuziek erg schaars. Het leek alsof je maar twee bands had en die zag je dan overal optreden. Telkens hetzelfde. We hebben in Kerkrade de wereld van het WMC. Dat is een erg grote wereld. Dat is prima en ook erg cool maar er is ook een andere wereld. Zoals die van de singer-songwriter, de DJ, de hardrock- of metalband en ga zo maar door. Ik vond het jammer dat er niet meer popmuziek was en geen plek voor bands om lekker te kunnen spelen. Zo ben ik samen met een singer-songwriter hier begonnen en hebben we het zelf maar gecreëerd. Als duo begonnen we met spelen. Zij op de gitaar en ik de drums, gewoon op een kist. Gewoon hier. Je moet gewoon niet opgeven. Vanuit het zelf als duo hier beginnen met spelen, het delen van foto’s, videobeelden en de mond-op-mondreclame is dit zo’n succes geworden. Ik denk dat we ondertussen 90% van de bands uit de regio hebben gehad. Dat is fantastisch. Bands gewoon lekker laten spelen. Ik ben er ook echt trots erop dat ik hier in Kerkrade een nieuwe scene heb weten te creëren. Dat het iets voorstelt nu. Je hebt nu Kerkrade en popmuziek samen.”

jamsexxie50xlJamsessie 50XL

Wat vind je ervan dat men vaak een negatief beeld heeft of schets over Kerkrade?
Ja dat is echt iets van de oudere generatie. De nieuwe is daar helemaal klaar mee. De jongeren nemen het nu over. Je merkt echt dat hier de laatste tijd een hele positieve energie hangt. Er is iets gaande. De politiek in Kerkrade draagt ons, merken we. De wethouders vinden het te gek. Nog meer popmuziek op de markt of op straat, daar staan ze helemaal achter. Vorige week moest ik me melden bij de burgemeester. Die vroeg me wat ik allemaal aan het doen was. Ik heb hem verteld over mijn ideeën en over het door mij geschreven themanummer ‘No Feeling Like It. Gecomponeerd met Martina Lucic en Antoine Pütz en opgenomen met elf muzikanten. Dit nummer gaat over het muziek maken en hoe megacool dat is. Het wordt een soort 2.0 statement voor muzikaal Kerkrade in ons Parkstad. Wij hebben popmuziek, wij hebben talent. Hup laten gaan en shinen. We gaan dit officieel releasen met een CD en videoclip.

Nog niet zo lang geleden heeft Parkstad een prijs gewonnen als best toeristische trekpleister van heel de wereld. Merk jij daar wat van en speel je daar ook op in?
“Absoluut. Het is ook echt ontploft dit jaar qua aanmeldingen, vraag en enthousiasme. Ik voer daar vaak gesprekken over met mensen van hier uit de buurt en met onze eigen jam-club. Maar ook met de politiek. Zo heb ik veel contact met wethouders. Je merkt echt dat er een grote verandering plaatsvindt. Het is ook veel minder zo van ‘hee wij zijn die uit Heerlen en jij bent die van Kerkrade.’ De ik ben cool en de jij bent saai rivaliteit. Dat komt omdat sport en muziek bij uitstek middelen zijn om elkaar te verbinden. Dat is een heel krachtig iets. Het is universeel. Muziek is universeel. Dat is een emotie, dat is het hart. Dan pakt dat mensen al gauw. Een cafeetje erbij, wat drankjes. En we zijn samenhorig.”

Waar staat stichting Popmuziek Parkstad voor?
“Wij organiseren, coachen en stimuleren bands. Onze stichting en repetitieruimtes zijn gevestigd op de Heilust, in het gemeenschapshuis te Kerkrade, in Heerlen en in Hoensbroek. Met de stichting zetten wij ons nu in op de Euregio. Op dit moment hebben wij het driemaandelijkse event Euregiorock. Dat vindt plaats in Eupen, in Kerkrade en in Aken. Daar werken we samen met Pinu’u. Dat is een Jugend Kultur café. Door dit event hebben we een uitwisseling tussen deze drie gebieden. Dit gaan we binnenkort op een veel grotere schaal aanpakken.”

Wat vind je een positieve ontwikkeling binnen Parkstad?
“Als ik nu door Heerlen loop zie ik alleen nog maar muzikanten lijkt het wel. Ik zie gewoon een hele nieuwe generatie die ervoor gaat en in gelooft. Er iets van wil maken. En hetzelfde geldt voor de politiek. Ik denk dat daar nu echt de goede mensen aan de knoppen zitten. Die zien dat ook gebeuren. Het zijn kleine stapjes maar al die kleine stapjes heeft al een grote verandering gegeven. Ook de samenwerking tussen de verschillende organisaties heeft veel verschil gemaakt. Ik zie het heel positief.”

headerspp

Waarvan binnen Parkstad vind je dat iets nog zou mogen veranderen? Of zie je alles positief?
Na een lange stilte: “Ik moet even denken, ik ben ontzettend positief ingesteld persoon dus moet even een switch maken. Ik zou denk ik het volgende willen zeggen tegen kroegeigenaren: Promoot live-muziek! Ga het gewoon doen. Je laat kapitaal liggen. Dus ik zeg: nóg meer speelplekken voor bands.”

Het ziet er goed uit voor de toekomst?
“Ik denk dat de kracht van dit concept zich kenmerkt doordat het vooral om de emotie gaat. Het gevoel. Het complimenteren van de bands. Ze aanmoedigen en ondersteunen. Het gaat niet om de technische zaken. Of het grote geld. Voor veel kroegeigenaren en of promotors draait het alleen maar om het financiële plaatje. Zodra de band dan heeft gespeeld is het: Adieje! Ons concept gaat om lekker spelen en alles wat daarbij hoort. Nu moet ik wel zeggen dat ik een gevoelsmens ben en zakelijk gezien weleens hulp nodig heb.”

“Het is ook de sfeer veranderen. Weet je wel, Heerlen, Kerkrade en alle andere dorpen om ons heen. We zijn onszelf aan het verbinden. We moeten deze positieve dingen uitbuiten. We hebben na de sluiting van de mijnen lang genoeg gezegd dat we het zo zwaar hebben en er geen werk is door die stomme regering. Je moet vooruit. Ik zie steeds meer onder de jeugd maar ook onder oudere mensen dat dit positief verandert. Je ziet steeds meer sociale initiatieven. Ik denk sowieso dat de hele maatschappij aan het veranderen is. Dat wij weer terug gaan naar meer samen dingen doen. Er is behoefte aan verbinding.

Meer info over Stichting Popmuziek Parkstad vind je op hun Facebook en website. Café de Wieëtsjaf is elke dag geopend. De jam-avonden zijn op elke eerste donderdag van de maand. Klik hier voor meer informatie.

Op 23 juli a.s. organiseert Stichting Popmuziek Parkstad de Muziek Rally Kerkrade, van 12.00 tot 17.00 uur op diverse locaties in de stad.

Drukwerk

Article by Lidia Carreno

Lidia Carreno Nieuwsgierig naar veel. Groot muziekliefhebber. Houdt van expressieve, creatieve mensen en situaties. Verbetert graag de wereld. Schrijft gevoelig met een ouderwetse pen. Cynisme is een manier van overleven. Liefde zie je overal! Keep on Rocking in a free world. Read 28 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud