Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Oehhh’s en aahhhh’s bij Cirque Eloize

Schermafbeelding 2016-08-30 om 10.57.20
Cirque Eloize heeft meer dan 1 miljoen bezoekers op haar matje gehad en in meer dan 20 landen een spraakmakende show opgevoerd. Met 15 acrobatische mannen en vrouwen op het podium staan ze dan ook al jaren aan de top van het wereldcircus. Aan mij de eer om deze show te bezichtigen en er een stukje over te schrijven. De verwachtingen zijn, na het lezen van de vele lovende recensies, in ieder geval erg hoog. Maar zijn ze allemaal waargemaakt?

De opening is energiek en het publiek wordt dan ook behoorlijk opgezweept. De oehhh’s en aahhhh’s die door de zaal heen galmen zijn dan ook niet mager. Eén van de mannelijke acrobaten zet vele mensen, inclusief mijzelf, adem-inhoudend en al op het puntje van de stoel wanneer hij meerdere keren een val des doods maakt. Zo’n val die boven in de paal begint en pas stopt wanneer zijn hoofd enkele centimeters van de grond verwijderd is.

Schermafbeelding 2016-08-30 om 10.58.08
Kort daarna worden de deuren naar de uitgang van de zaal opengezet. Vreemd, denk ik nog. De show is immers nog maar net begonnen. Op het podium schieten plots een acrobaat op skeelers en een stuntman op de fiets voorbij. Een klein kat en muis spelletje dat zich snel de zaal in verplaatst. Ze rijden de zaal op hoge snelheid uit en komen vervolgens via de ingang aan de andere kant van de theaterzaal weer naar binnen gezoefd.

Dat iedere acrobaat in dit gezelschap een eigen talent heeft wordt in een rap tempo duidelijk. Van het slangenmeisje naar de artiest die jongleren naar een ander level tilt. En van een dame die in een grote ring hangt terug naar een act met touwtjespringen. Het hoge tempo van de trucs en het continue aanwezig zijn van 15 man op het podium, maakt mede dat de eerste helft van Cirque Eloïze, ondanks de fantastisch uitgevoerde acts, geen duidelijke verhaallijn heeft en chaotisch en druk aanvoelt.

Schermafbeelding 2016-08-30 om 10.58.29
De tweede helft verloopt in tegenstelling tot de eerste, een stuk rustiger. De aandacht gaat volledig naar de hoofdpersonen omdat de rest van het gezelschap zich nu wel achter de schermen houdt. De special effects van de belichting en de muziek in combinatie met maximaal twee personen op het podium maken dat Cirque Eloïze van mij de WAUW-factor krijgt!

Het antwoord op de vraag of mijn verwachtingen zijn waargemaakt is op basis van de eerste helft een klein beetje neen. Maar op basis van het tweede gedeelte van de show zeg ik volmondig ja! De zeer indrukwekkende en uitermate goed getimed slotact op de trampoline maakt dat Cirque Eloïze een onuitwisbare indruk op mij heeft achter gelaten.

Het is een show met heel veel durf, met humor en prachtig getrainde en gedisciplineerde mensen die acrobatiek uit laten zien alsof het niks is. Chapeau!


Cirque Eloïze
speelde op 27, 28 en 29 augustus jl. de voostelling ID tijdens Cultura Nova in het parkstad Limburg Theater in Heerlen. Foto’s: Theatre T & Cie / Patrick Lazic (kopfoto) / Valerie Remise. Cultura Nova vindt van 26 augustus t/m 4 september plaats in Heerlen en omgeving. Meer informatie over festival en voorstellingen op cultura-nova.nl.

cultura-nova-logo

 

 

Article by Simone van der Sleen

Simone van der Sleen Hardlopen, wijn drinken en genieten van veel muziek, theater en dans! En hoe ik dit allemaal ervaar? Dat lees je hier met een vleugje sarcasme, humor en een beetje leedvermaak. Read 41 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud