Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Dagboek van een vrijwilliger deel 2: En we gaan door!

Je zou er bijna sterallures van krijgen, van zo’n paard bedienen. Maar neen, de volgende dag sta ik weer fris en fruitig in mijn Cultura Nova t-shirt paraat. Mijn participantenpasje is omgeruild voor een crewpasje.

Ik meld me aan bij Architects of Air, die drie jaar geleden ook al op het festival waren en waar ik ook toen een aantal dagen bij heb gevrijwilligd. Voor mensen die het niet kennen, kom vooral eens binnen lopen. Voor 4 euro (bij theaterkassa koop je een kaartje) loop je een heuse belevingswereld in. Een wereld van kleur, vorm, licht en geluid. Als de zon schijnt zijn de kleuren feller en vrolijker, als de zon langzaam ondergaat worden de gangen en ruimtes mystieker. Mooi om te zien voor jong en oud.

katena-photo-john-owens-5Katena (foto: Architects Of Air / John Owens)

Ik meld me bij onze projectleider Olivier. Hij kent Architects of Air van binnen en buiten aangezien hij zelf vier keer als vrijwilliger bij hen heeft gewerkt. Ons team is er klaar voor, maar helaas de “tent”zelf nog niet. Omdat voor de la Fura show nog heel veel moest worden afgebroken heeft het Architects-team niet genoeg tijd gehad voor de opbouw. Een hele grote ramp is dat nog niet want het is zaterdag en alleen al buiten staan doet de straaltjes zweet langs je rug aflopen. We kunnen wel zelf al even rondlopen in ons onderkomen voor die dag. We krijgen een rondleiding en men legt ons uit wat onze diensten betekenen. We krijgen een prachtig uitgewerkt schema aangereikt. Dan gaan we lunchen. Als we terugkomen ligt er een grote rol vloerbedekking klaar. We mogen met een paar man aan de slag om deze in stukken te snijden en de stukken over betonblokjes te leggen. Dit voorkomt dat de stenen randjes over de tent gaan schuren met scheurtjes tot gevolg. Als we hier nog volop mee bezig zijn worden we er weggeplukt, we gaan de boel opengooien. Eerst mag er nog geveegd worden binnen. Ik pak de ene bezem en de andere wordt gepakt door Helena, die voor nu weer gewoon Minke is. Werd ze gisteren nog huilend geboren op een groot podium, vandaag is het vegen in een snikhete tent. Daarna nemen we de posities in en draaien we onze shifts. Helemaal vlekkeloos loopt dat niet. Omdat het zo ontzettend warm is worden twee vrijwilligers niet goed. Ze krijgen hartkloppingen en worden misselijk. Dit wordt opgelost door de diensten anders in te delen. Olivier heeft het druk met schuiven, passen en meten. Maar het komt goed. Het publiek loopt in en uit, zweet flink, maar geniet en bewondert.

Na de dienst besluit ik nog ff te chillen in Park Urbana. Ik heb die honderden pallets op de maandag ervoor gesleept. De hele dag. Ik heb dus ook verdiend om erop te zitten. (uiteraard niet in mijn eentje, maar met een team). Het is heerlijk. Mensen hangen op zitzakken en kinderen spelen op de pallets in het water. Samen met twee anderen drink ik een lekker donker biertje. Dan ga ik maar eens in de spiegeltent kijken. Mijn echtgenoot schuift aan en de Ertebrekers beklimmen het podium. Blijkbaar is Flip Kowlier hier nog geen goede bekende want er is niet zoveel volk. Als Studio Brussel-luisteraar vind ik het cool om hem in deze setting te zien. Ik ken de single ‘De Zee’, en dat schrijf je niet zoals ik hier doe. De mannen zingen alles in het West-Vlaams. Verstaan doen we het niet maar het publiek pikt de vibe en de humor van deze mannen op. Het zijn lekker swingende nummers die nogal gemakkelijk in het gehoor liggen, zonder erg cliché te klinken.

PARK_Urbana L1Park Urbana

De zondag heb ik vrij. Ik ga naar mijn sporttraining en voel dan pas hoe moe ik ben.  Zo’n weekje pakt je blijkbaar toch wel bij het nekvel. In ieder geval wordt het een relaxte dag verder. Ik wandel wat met mijn honden en die avond trek ik naar het theater voor Cirque Eloize. Simone heeft hier al een uitgebreid verslag over geschreven en ik ben het volledig met haar eens. Enorm respect voor deze jongens en meisjes. Ik ga wel nog even naar de spiegeltent om Rick de Leeuw te zien. De muziek klinkt bekend en als jeugdsentiment. Aardig en prettig maar een echte fan ben ik nooit geweest. De tent is vanavond wel voller en het publiek lijkt te genieten van deze grote man met zijn aparte stem.

Op maandag mag ik wederom Architects of Air bemannen. Gelukkig is het al minder warm en is het goed vertoeven op onze plekjes. Aan het einde van de dag mag ik de mannen van Cirque Eloize ook begroeten. Ik sta dan net in de airlock (luchtsluis) voor mijn kleine speech. Dat geeft me de kans ze nog even te zeggen dat ik hun show erg goed vond. Ze komen uiterst bescheiden en sympathiek over. Als ze weer eruit lopen zeggen ze nog dat ze Ketena (dat is naam van de tent) erg mooi vinden.

Intussen bedenk ik wat ik die avond ga doen. Er stonden hele lovende recensies over ‘Eyes Wide Shut’ in diverse dagbladen. Zou ik dan deze avond toch ook maar weer kiezen voor wat slaaptekort en er gaan kijken? Of kies ik voor een goede nachtrust omdat ik dinsdag weer vroeg naar mijn “normale” werk toe moet?… Uiteraard kies ik voor het eerste.

Eyes Wide Shut, Toneelgroep MaastrichtEyes Wide Shut (foto: Toneelgroep Maastricht / Ben van Duin)

Ik loop al dagen met in mijn achterhoofd het idee dat ik deze voorstelling al eens heb gezien. Maar ik twijfel of het verhaal precies hetzelfde is. Deze voorstelling is in ieder geval gebaseerd op de film. Vanaf de eerste rij op het balkon heb ik een redelijk goed zicht. De acteurs zijn goed, ze spelen allemaal erg overtuigend hun rol. Het decor is met vernuft in elkaar gezet, levert soms prachtige scenebeelden op en geeft de sfeer goed weer. Alles klopt. En toch leef ik niet mee. Ik zie het, ik registreer het, maar ik voel het niet. Misschien ben ik toch te moe en ligt het aan mij. Dat blijkt wel want het publiek reageert na afloop met enthousiasme en een staande ovatie. Ik ga naar huis, naar bed. Deze week staan nog dozen vouwen en bouwen, Architects Of Air en de streetart expo voor mij op het werkprogramma. En wellicht nog een voorstelling of wat bands om te bekijken. In ieder geval al Zuco 103 op woensdagavond in de Spiegeltent.

Maar nu eerst slapen… slapen… slapen… zzzzz…

Cultura Nova vindt van 26 augustus t/m 4 september plaats in Heerlen en omgeving. Meer informatie over festival en voorstellingen op cultura-nova.nl.

cultura-nova-logo

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud