Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Theaterstuk : De Reis

We zijn al snel geneigd te zuchten als het gaat om WO 2. Het is inmiddels zolang geleden, kunnen we er niet een keer over ophouden?!

Nee, dat kan niet. De mens is nu eenmaal een wreed exemplaar, een diersoort die niet leert van drie keer stoten tegen dezelfde steen. Wij mensen zouden gewoon weer een nieuwe Hitler volgen. Gewoon omdat we denken dat die leider ons op dat moment gaat redden. Een krachtig leider kan een goed ding zijn maar kan ook een hoop schade aanrichten.

En daarom zullen we altijd waakzaam moeten zijn. Goed moeten nadenken over weer een charismatisch persoon die zich opwerpt als nieuwe held. Hoe snel zijn wij in het veroordelen van mensen. Hoe graag willen we de wereld en zijn problemen bekijken in zwart en wit?!

De wereld is niet simpel, hoe graag we dat ook zouden willen. En dus zijn er niet voor alle problemen kant en klare oorzaken of oplossingen.

Genocides zijn van alle tijden en van alle volkeren.

Dat is een reden voor Patrick Heyte en Filip Haeyaert om “de Reis” te maken. Voor Patrick was er nog een tweede reden, een onderliggende reden eigenlijk. Zijn vader heeft een tijd doorgebracht in Auschwitz. Een van de meest verschrikkelijke kampen die er te vinden waren in de Tweede Wereldoorlog.

“de Reis” is dan ook een waarheidsgetrouwe getuigenis van een overlevende.  Het stuk is  een geschreven en gesproken bewerking van aangrijpend theater.

Het stuk wordt gelardeerd met muziek. Eigen nummers, bewerkingen van bestaande liederen, maar ook muziek geënt op teksten en gedichten van slachtoffers van de Holocaust.

Laten we allemaal deze week weer eens extra stilstaan bij de slachtoffers uit het verleden. Maar ook nadenken over nu en onze toekomst.

De Reis is te zien op 7 mei in Lier (B)

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Monica Dols tagged this post with: Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud