Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

De Plooicaravans aan het woord, cabaret op zijn Vlaams

foto; René Bradwolff

Wie zijn de Plooicaravans?

De Plooicaravans is een Vlaams theaterduo bestaande uit Jan Ghyssaert en Patrik Claes. Jan is percussionist/zanger, en kreeg als zoon van een zanglerares muziek met de paplepel ingegoten. Hij is een geboren charmeur en weet hoe je een publiek bespeelt. Patrik heeft een sterk a capella verleden, is pianist en speelt ook graag met gitaar, accordeon en woorden. Ze speelden vroeger samen in een (zevenkoppig!) kleinkunstensemble waarvoor ze ook toen al de muziek schreven, maar misten beiden het theatrale, de grappen en sketches en de interactie met het publiek. Dat is met De Plooicaravans dus opgelost!

Wat zijn Plooicaravans (voor de Nederlandse lezers) en hoe zijn jullie aan deze naam gekomen?

Met een plooicaravan bedoelen wij Vlamingen géén aanhangwagen-die-open-plooit-tot-tent (dat is voor ons een campingcar), maar een échte caravan met vaste wanden die dichtgevouwen als aanhangwagen kan getrokken worden (enkel nog tweedehands te vinden!). Denk bijvoorbeeld aan roemruchte merken als Rapido en Esterel. Inspiratie voor de groepsnaam vonden we bij een vrij spectaculair ongeval dat Patrik jaren geleden met zijn eerste plooicaravan had. Of het aan een lekke band dan wel een hevige zijwind lag zullen we nooit weten, maar het resultaat was een total loss caravan én auto. Overtuigd van de kwaliteiten van het plooiconcept, werd een tijdje later echter terug overgaan tot de aanschaf van een “nieuw” exemplaar, deze keer nóg groter (de Rapido Export, het paradepaardje van de collectie uit 1978!), maar wél met stabilisator. Met dit raspaard wordt nog elk jaar op reis gegaan…

foto; René Bradwolff

Waarom cabaret en niet bv. Stand up comedy?

De Plooicaravans brengen absurd muziektheater waarbij improvisatie en interactie met het publiek heel belangrijk zijn. Er zit dus wel een stand-up kantje aan, maar de muziek staat toch centraal. Verder willen we ook een verhaal vertellen in onze shows.

Wat is jullie sterkste kant?

Inspelen op het publiek, improviseren op onverwachte zaken en onze muziek met tweestemmige zang

Vinden jullie interactie met het publiek een must?

Voor onze shows: ja. Door hen te betrekken wordt het meteen een stuk boeiender en spannender voor de toeschouwers. Het maakt het verder voor ons ook uitdagender omdat je steeds alert moet blijven. Dat neemt niet weg dat een voorstelling van bijvoorbeeld Kommil Foo, cabaret waar er weinig tot geen interactie is met het publiek, niet even onderhoudend kan zijn!

foto; René Bradwolff

Is het ook weleens helemaal misgegaan op het podium?

De meeste onverwachte zaken weten we wel op te vangen en naar onze hand te zetten. Eén ding is echter moeilijk te “controleren”: publiek dat de zaal verlaat. Dat gebeurt haast nooit, maar één keer wel, en massaal. Dat was meer bepaald die keer toen we in Brussel speelden op een theaterfestival. Dat onze techniek nog moest opgesteld worden terwijl de toeschouwers al stonden te wachten,  tot daar. Dat het in een circustent te doen was waar men op twintig meter afstand bezig was met een parallele act met loeiharde muziek: tot daar. Dat de halve tent gevuld was met kinderen omdat het als gezinsvoorstelling stond geprogrammeerd, tot daar. Wat echter net die ene druppel was waardoor niet de emmer maar de tent leeg liep was dat het een…volledig Franstalig publiek was! Toegegeven: het ís een beetje doodgaan op het podium als je start met een volle (!) tent, en op het einde nog 3 mensen in het publiek hebt…

Is er verschil tussen Belgische en Nederlandse humor?

Minder en minder denken we. Vroeger leek de Nederlandse humor vaak wat directer en harder in vergelijking met de Vlaamse humor. Recht voor de raap versus een bereide raap zeg maar. Ondertussen zie je echter beide soorten humor zowel in Vlaanderen en Nederland lijkt ons.

Speelt muziek een belangrijke rol in jullie acts?

Dat zou ondertussen wel duidelijk moeten zijn: ja!

foto; René Bradwolff

Jullie hebben meegedaan aan het Parkstad Cabaret Festival. En nu?

Even bezinnen! We gaan tegen eind september 2010 nog met een intieme akoestische show in première, maar dan is het even afwachten. Jan is sinds begin juni trotse vader van zijn eerste spruit, en wil het even niet té druk. In ieder geval moeten we een knoop doorhakken: ofwel gaan we professioneel verder en moeten we nog meer tijd in De Plooicaravans steken, ofwel beschouwen we ze als een hobby, maar dan zal het iets minder arbeidsintensief moeten, want er kruipt net iets te veel vrije tijd in om te blijven combineren met een professioneel én een gezinsleven…Laat ons zeggen dat de nieuwe show dus een goede test zal blijken! En wat de financiële haalbaarheid betreft van het artiestenbestaan: wie weet moeten we ons actieterrein vergroten en wat meer in Nederland trachten op te treden, het publiek in Heerle was alvast heerlijk J. Nog eens bedankt dat we bij jullie mochten langskomen!

website: deplooicaravans.be

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Monica Dols tagged this post with: Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud