Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Vrouwen anno 2007

Beperkt houdbaar!

Vrouwen, het is een apart soort. Mannen weten dat allang natuurlijk maar nu ben ik, als vrouw, zelf ook overtuigd. Ik heb namelijk de documentaire gezien van Sunny Bergmans: Beperkt Houdbaar. Ik vond het ronduit schokkend! Sunny neemt ons mee naar de vrouw anno 2007 en waaraan zij moet voldoen. En dat is nogal wat! Moesten vrouwen zich vroeger spiegelen aan mooie filmactrices, tegenwoordig moeten zij opboksen tegen niet bestaande rivalen. Alle vrouwen in alle glossy magazines worden namelijk gephotoshopt. Geen enkele levende vrouw ziet er uit als in deze blaadjes. Maar alle vrouwen willen erop lijken. Met als resultaat: plastische chirurgie.

In de documentaire zien we een plastisch chirurg met patent op schaamlipverkleining. Hij deelt jolig mee dat zijn business zeer lucratief is. Hij zegt daarbij ook nog schaamteloos zo’n 350.000 dollar per maand te verdienen aan het verbouwen van vrouwelijke geslachtsdelen.
Bij Sunny constateert hij zoveel gebreken dat ze er wel een tweede hypotheek bij kan nemen om zichzelf om te toveren tot een mooie, hedendaagse vrouw. Sunny bekijkt zichzelf daarna droef in de spiegel en constateert dat het haar onzeker maakt.

Het meest schokkend echter vind ik de dames van het modeblad Jackie, die claimen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het onzeker maken van vrouwen. Natuurlijk zijn vrouwen zelf verantwoordelijk, maar het is toch zeker zo dat bladen als Jackie ervoor zorgen dat de druk wel aardig wordt opgevoerd?!

De dames beweren vrolijk dat vrouwen die zich hier iets van aantrekken heel erg onzeker zijn, of niet zo slim. Ik val bijna van de stoel..
De redactie van Jackie heeft daarbij, onder het mom van een goed artikel, bij ieder van hen iets laten liften. Op kosten van dokter Schumacher. Gelukkig begrepen de dames wel nog dat dit voor hem goede publiciteit was.

Dan nog liever de mannelijke fotograaf die tenminste toegeeft dat het hele photoshoppen eigenlijk belachelijk is. Maar ook hij doet eraan mee.

En wij vrouwen, wij doen er aan mee. Waarom? Waarom willen we een voorhoofd vol botox dat nooit meer kan fronsen? Waarom willen we borsten gevuld met plastic? Waarom willen we schaamlippen die eruit zien als een barbie nepvagina?
Willen we allemaal onze mannen zo graag behagen? Of doen we het om elkaar juist de ogen uit te steken?
Als je je afvraagt wat er mis is met rimpels wordt je uitgelachen. Als je vraagt of dit is waar onze voorgangsters zo hard voor hebben gevochten wordt je versleten voor achterhaalde feministe.
En we doen het allemaal. Zo normaal als het is om je benen en oksels te scheren, zo normaal wordt het om rimpelloos en gelift door het leven te gaan.

Gelukkig is er ook een tegenbeweging gaande. Getuige de documentaire van Sunny. Getuige ook het boek van Ariel Levy (die nog even aan het woord komt in de docu): Female Chauvinist Pigs.

ww.beperkthoudbaar.info

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Monica Dols tagged this post with: , , Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud